Xavier Franquesa (Barcelona, 1947)

Xavier Franquesa neix a Barcelona l’any 1947. És llicenciat en història de l’art i doctor en belles arts, i actualment és catedràtic de la facultat de Belles Arts de Barcelona. Artista polifacètic i de llarga trajectòria professional, inicia la seva trajectòria als anys setanta exposant obra d’estètica minimalista on es pot reconèixer el gran interès de l’autor per la força del color i la composició formal. Posteriorment evoluciona cap a una major conceptualització i preocupació cromàtica gestual.

 

Durant els anys vuitanta l’obra de Xavier Franquesa s’encamina cap a la figuració: retrats amb un aire expressionista predominant, sobretot, on juga amb un contrast evident entre figura i fons.

 

L’any 1989 participa a la IX Biennal Internacional d’Istanbul. L’any 2000 el Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona organitza una exposició de l’artista on es mostra l’obra de l’autor realitzada durant la dècada dels anys noranta.

 

Franquesa compagina la pintura amb la docència i la seva obra es troba a importants col•leccions com ara la Fundació la Caixa de Barcelona; el Museo de Vitòria, o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.