Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923-2009)

Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923 - 2009) ha alternat l'escriptura amb una extensa  i reconeguda obra pictòrica. L’any 1946 exposa per primera vegada a Barcelona amb el grup Els Vuit, i després d'uns inicis on es fa visible una forta influència post impressionista, la seva pintura deriva cap a l'abstracció, amb una clara tendència a poetitzar els objectes de la vida quotidiana.


L'any 1950 obté una beca del govern francès i es trasllada a París, on residirà fins al 1954. Ben aviat inicia un ritme regular d'exposicions a Barcelona, a tot Espanya i a l'estranger. L’any 1961 fa la seva primera exposició al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).


L’any 1980 Ràfols-Casamada és guardonat amb el Premio Nacional de Artes Plásticas i el 2003 amb el Premi Nacional d’Arts Visuals de Catalunya. Així mateix, l’any 1983 és distingit amb la Creu de Sant Jordi i al 1991 amb la Legió d'Honor del govern de França. És acadèmic honorari de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.
La seva obra es troba a col·leccions tan importants com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu d’Art Modern de Barcelona, el Museo de Arte Contemporáneo de Madrid; l’IVAM de València; el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid o el Museé d’Art Moderne a París.