PLANTA BAIXA

NÚRIA GUINOVART "Intencions"

Del 12 de febrer a l'11 d'abril de 2015

“... arriba un punt en què percebo que l’obra i jo, som un mateix element”.

Núria Guinovart (Barcelona, 1961). Va començar a treballar amb fusta, ferro i vidre però no és fins a l’any 2006 que descobreix el ciment, material amb el qual treballa des de llavors i que s’ha convertit en el seu llenguatge expressiu.
Guinovart explora l’espai i interactua en el ciment amb incisions que pinta amb quitrà i parlen de  la seva ànima.  Un discurs profund i poètic que l’ha portada a la recerca d’un lloc íntim i minimalista on la matèria reflecteix les emocions.

L’artista torna a ÀMBIT quatre anys després de la seva primera exposició a la nostra sala, amb el mateix discurs, encara que més madur i consolidat. Segons explica ella mateixa,  la seva intenció “... en aquest últim treball ha estat la d’aportar a les obres un llenguatge que corresponia amb el moment en què visc”.  Guinovart continua amb les mateixes incisions però, ara, les seves
inquietuds han produït reaccions químiques i ens presenta un treball on l'òxid emana potent sobre el ciment. L’òxid, carregat de sentiments i intencions, estableix un inesperat diàleg amb el monocrom ciment i ens transmet la poètica del món de l’artista. En paraules del crític d’art Arnau Puig:“(…) Potser en realitat és l'esperança del possible, que admet totes les direccions i on hi caben totes les densitats. Tot plegat, taques, ratlles, mots, ...”

Núria Guinovart té una llarga experiència, tant a exposicions individuals com a col·lectives, i la seva obra ha estat seleccionada per a nombrosos concursos i guardonada amb diversos premis. Esperem que aquesta mostra desvetlli el vostre interès, i confiem poder saludar-vos personalment en el decurs de la inauguració.

PLANTA ALTELL

XAVIER RUIZ COLLANTES "Criatures insurrectes"

Del 5 de març a l'11 d'abril de 2015

Xavier Ruiz Collantes (Molledo, Cantàbria,1957), és doctor en Ciències de la Informació, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre 1982 i 1993 Collantes ha estat professor en la Facultat de Belles Arts de la UB i, durant els últims anys, catedràtic de la Facultat de Comunicació de la Universitat PompeuFabra.
Paral·lelament a la seva labor docent, X. RuizCollantessempre ha sentit una tendència vocacional cap a les arts plàstiques. De fet, i com ell mateix explica, contínuament ha dibuixat i pintat: durant les llargues reunions de feina, en els trajectes dels transports públics, en qualsevol lloc i ocasió.
En l’actualitat realitza les seves creacions amb sistemes digitals, perquè considera que en aquets mitjans es troba el futur de la producció en imatges bidimensionals. I en aquesta mateixa línia, X. Ruiz Collantes ens proposa una mostra d’obra gràfica digital, rica en variacions i matisos, en la que utilitza una gran quantitat de recursos expressius.


L'aversió de X. Ruiz Collantes pel pretensiós i l'ostentació de poder, li porta a aprofundir en la psicologia dels seus personatges per explicar la societat que ens envolta: dibuixos caricaturescs i figures grotesques construïts com a reflex de la vida mundana. El sentit escèptic i crític amb el qual l'autor dota als seus personatges, perquè semblin displicents i al mateix temps entranyables, no pot passar per alt a l'espectador. La lectura crítica i mordaç és necessària en un moment en què la crisi de la nostra societat s’ha aguditzat; les “Criatures Insurrectes” de X.Ruiz Collantes ens parlen del sentit de la vida que fuig de la transcendència i de la submissió.

Tenim el gran plaer d’acompanyar a Xavier Ruiz Collantes en aquesta primera exposició i esperem que la mostra desvetlli el vostre interés.