JOSEP MARIA CODINA

obra recent 

7 · 6 · 2018 - 22 · 09 · 2018


imatge00

 Inauguració: dijous 7 de juny a les 19.30 h
Exposició: del 8 de juny al 27 de juliol del 2018

PRORROGADA: fins al 22 de setembre del 2018 (Agost - tancat)La sisena exposició personal de l’artista de Mataró a la galeria coincideix amb el seixantè aniversari de l’artista.

Les obres recents presentades en exposició recorren la línia artística que Codina ha continuat desenvolupant els darrers anys: a l’ús del grafit i de l’acrílic sobre papers i teles de grans dimensions s’afegeixen unes intervencions gestuals més. El fil conductor d’aquesta sèrie i el plantejament narratiu de les obres neix d’una troballa de l’artista: una carta escrita el 1940 que parla de dolor, rescat i consolació.

Com afirma el mateix Codina: “L’experiència del dolor expressada a «El davallament de la creu» del pintor flamenc Rogier van der Weyden dialoga amb la troballa d'una carta escrita 500 anys més tard. A la carta, trobada a «Els Encants» i datada un any després de la finalització de la guerra civil espanyola, un home comunica al seu amic, pare d’un jove mort, que ha procedit a enterrar les restes del fill en un lloc segur; el seu nínxol familiar. Aquest fet, totalment descontextualitzat, ofereix un punt de partida convergent amb l’obra del pintor flamenc, a propòsit de la idea del dolor i el consol.”

Considerant aquest paral•lelisme el gran tríptic se situa al centre de la narració com a monumental retaule on els elements de l’obra de Codina —plecs, taques, línies geomètriques— reinterpreten un dramatisme líric propi d’una escena sacra.

La potència comunicativa de la carta, que es trobarà en exposició, ha empès l’artista a reprendre el gest de l’escriptura en una sèrie en què traços regulars i repetitius de bolígraf esdevenen escriptures-mandales entre la comunicació i la visualització.