Korina Kaisershot " Körperbilder"

Inauguració: 2 de febrer a dos quarts de vuit del vespre
Exposició: prorrogada fins al 11 de març del 2017

L’exposició “Körperbilder”, ‘imatges corporals’, presenta en forma d’instal•lació una sèrie de deu fotogrames fruit d’un estudi sobre el cos, el moviment i la llum fet per la ballarina, artista i fotògrafa alemanya Korina Kaisershot.

Sense càmera - unicitat
Les obres són realitzades “sense càmera”, una tècnica que preveu la producció d’imatges fotogràfiques sense l’ús d’una càmera de fotos: els fotogrames són la imatge d’un objecte posat en contacte amb una superfície fotosensible que s’exposa a una forta llum directa. L’objecte, en aquest cas el cos humà en moviment, bloqueja la llum i imprimeix la seva forma com a figura en blanc sobre negre. La peculiaritat de la tècnica (llargament utilitzada per pioners i mestres de la fotografia com William Henry Fox Talbot, Man Ray, Christian Schad i Floris Neussus, entre altres) codifica inexorablement la unicitat i la irreproductibilitat de les peces, atesa l’absència de negatius físics o digitals i la impossibilitat de reproduir el temps, l’espai, el gest i la llum de l’instant en què s’ha produït la imatge.

Al costat d’aquesta unicitat “tècnica” ―i, en certa manera, de l’aleatorietat que se’n deriva―, l’artista n’accentua la unicitat mitjançant intervencions amb l’àcid del revelatge fotogràfic, utilitzat com a instrument de segell químic i voluntari sobre els fotogrames ja acabats.

Moviment - existència
Aquesta tècnica permet a Kaisershot d’experimentar l’expressivitat corporal en forma d’imatges que fan evident el seu interès pel cos i pel moviment. Per l’artista la consciència corporal i la comunicació per mitjà del cos representen un element expressiu vital, vinculat a la seva formació com a ballarina. Per ella, la consciència del fet de viure consisteix en una constant experiència corporal, un moviment constant en estat d’esdevenir. Tal com en la dansa contemporània no existeixen més figures en l'espai que aquelles elaborades per la mateixa experiència del cos, així en aquestes imatges l'única expressió visual es genera simultàniament en funció de les formes del cos i del seu moviment.

Ambigüitat - imaginació
L’artista va començar a aprofundir en aquesta tècnica inspirant-se en el projecte experimental Die Frau von Nebenan (Munic, 2010), basat en la pel•lícula La Femme d'à côté de François Truffaut i vinculat al tema de la imatge ideal i fictícia del desconegut (videoprojecció en exposició). Partint d’aquí, l’artista va voler continuar explorant la idea de la projecció ideal del desconegut, i va trobar en els fotogrames la clau de la seva experimentació personal sobre la curiositat, la mirada exterior, el visible i l’invisible i l’ambigüitat. Aquesta tècnica es basa en una forta espontaneïtat amb resultats sorprenents tant per a l’espectador com per al creador, ja que no permet de controlar, en el moment de la creació,  quin serà el resultat final. La imatge és revelada i descoberta i, malgrat que es presenta a mida real, no correspon a l’objecte sinó a una imatge versemblant transfigurada pel moviment i per la llum, una imatge ambigua, antropomorfa i desconeguda. Els fotogrames exposats representen, doncs, el resultat d’un experiment tècnic i conceptual sobre la imatge fictícia, l’ambigüitat de les formes, la presència i l’absència, el desig, el voyeurisme, l’humor i la paranoia en l’espai imaginari, misteriós i obscur del laboratori fotogràfic, reproduït a la galeria i en el qual us convidem a endinsar-vos.

Korina Kaisershot (San Antonio, Texas, USA, 1973) és una artista fotògrafa i ballarina alemanya que viu i treballa a Barcelona des del 2010. Del 1992 al 2010 va formar part del Ballet de l’Òpera de Munic (Bayerische Staatsoper), i paral·lelament es va formar en disseny d’interiors a l’escola superior universitària de Rosenheim i successivament a l'acadèmia de belles arts de Munic, on acaba els estudis el 2009. En els anys a l’acadèmia forma part del grup de performance de dansa contemporània amb el coreògraf Dali Touiti.

Al llarg de la seva trajectòria ha participat en diverses exposicions a Alemanya i en projectes experimentals vinculats amb la fotografia i el moviment. La seva obra és present en diferents col·leccions a Alemanya.

Entre 2012 i 2013 va participar al programa de formació en dansa contemporània Inside Movement impartit per Olga Tragant.

A banda de la seva activitat artística, és professora de dibuix i de fotografia i treballa com a il·lustradora de llibres per a diferents editorials alemanyes. Des del 2015 és responsable del laboratori de fotografia del cercle artístic de Sant Lluc de Barcelona, on imparteix cursos de fotografia. En aquesta exposició l’artista presenta per primera vegada les seves obres a Barcelona.

Icono pdf Descarrega la nota de premsa