Joaquim Budesca (Vilanova i la Geltrú, 1930)

Joaquim Budesca neix a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) l'any 1930. Pintor, dibuixant i gravador de formació autodidacta, als anys cinquanta s'inicia dins el món de l'art com a dibuixant de còmics. No és fins als anys setanta, però, que Budesca fa la seva primera exposició individual de pintura, dedicada als paisatges d'aquarel·la. És en aquest moment quan es produeix l’inici de la veritable eclosió de l'artista, que ha donat lloc a una important producció pictòrica, tot i que no ha deixat mai de banda la seva afició per la il·lustració. A partir de 2004 la seva pintura comença a destil·lar una gran abstracció i síntesi, i la seva obra més recent expressa un món més indefinit.

 

El treball de Budesca es caracteritza per una exaltació de la natura dominada per la llum mediterrània. I des d'aquesta llum, els seus paisatges i marines, de cromatismes rics i vibrants, s'ordenen en múltiples taques com a resultat d'un procés de conceptualització. Budesca atorga als seus olis la solemnitat d'una pinzellada directa, espontània i àmplia, tot creant una pintura instintiva, inspirada en l'aigua i el mar com a símbol de vida i reflex del curs de l'existència humana.

 

L’artista té una llarga trajectòria d’exposicions, tan individuals com col·lectives, i la seva obra és present en importants col·leccions, entre les quals destaquen la de la Caja de Ahorros de Valladolid, la Fundació d'Art Banc de Sabadell, la Fundació d'Art Caixa Penedès, el Museu Morera a Lleida, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), l’Ajuntament de Sitges (Barcelona), la Fundació Vila Casas i l’Hotel de la Ville d'Estillac (França), entre d’altres.