PLANTA BAIXA

PEP SALLÉS "Mediterrani"

Del 19 de juny al 31 de juliol de 2014

Pep Sallés (Sabadell, 1956), pintor, dissenyador i escenògraf, va estudiar Art i Disseny a l’escola Eina de Barcelona i ha format part de la coneguda revista d’art i poesia Eczema. Sallés  ha treballat com a professor d’interiorisme a l’escola d’Arts Aplicades de Terrassa i ha realitzat nombroses escenografies pels principals teatres de Catalunya.
Dins la seva faceta pictòrica, l’artista ha creat una obra espontània i heterogènia amb un  llenguatge senzill i harmònic, on predominen les formes geomètriques, l'espai i la perspectiva relacionada amb el color.


Si durant la seva primera exposició a ÀMBIT (2002)  Sallés va mostrar peces basades en els seus  “paisatges inventats”,  l'obra que presentem ara sorgeix arrel dels seus viatges al voltant dels límits del Mediterrani.  La creativitat de l’artista aborda un paisatge de llibertat, s'impregna dels seus colors i  s'interroga sobre els fonaments del món i la humanitat. Sallés representa una i mil vegades “la casa”, com a representació del centre d’aquest món. La casa com a reflex de l’univers constitueix una unitat, un tot.  La casa com un espai a mida de l’home i símbol del Mediterrani. Ens regala la seva llum, l’acollida del xiprer i la mar blava.


L’obra de Sallés es pot trobar a la Fundació Banc Sabadell, a la Fundació Vila Casas, a la Fundació La Caixa i a l’Alliance Française de Sabadell. En aquesta última,  l’artista va pintar el magnífic mural  “La llengua és una casa”,  on homenatja la idea d’una llengua “perfecta”.

 

PLANTA ALTELL

LLUÍS CLAPÉS "Ceràmiques"

Del 19 de juny al 31 de juliol de 2014

Lluís Clapés (Sabadell, 1945), va iniciar els seus estudis a l'Escola d'Arts i Oficis de la seva ciutat natal, prosseguint-los a Faenza (Itàlia) i a Sunderland (Anglaterra). Va ser a més deixeble del ceramista Josep Raja Brull.
El 1968 visita París i coneix l'obra de Brancusi qui li inspira profundament en la seva concepció de la “columna infinita”. Un any més tard, el 1969, realitza la seva primera exposició individual a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i en la seva biennal del mateix any va obtenir el primer premi d'Arts Aplicades. El 1977 va rebre el primer premi Ciutat de Manises i va ser convidat al I Simposium Internacional de Ceràmica de La Borne (França).
Clapés ha dedicat gran part de la seva trajectòria a la recerca formal dels volums en gres i porcellana per, més tard, introduir un realisme esquemàtic on els motius animals i vegetals, creen una sensació de primitivisme i llibertat.


En aquesta nova exposició a ÀMBIT, l'artista presenta columnes i copes de formes suaus que ens ofereixen la nuesa i l'austeritat de la terra. Amb una personalitat insòlita, Clapés juga amb unes formes escultòriques que desborden l'espai i impregna la seva obra amb els colors de la naturalesa. D'aquesta manera la ceràmica es transforma en una manifestació sensible de la matèria on la perfecció tècnica aconsegueix nivells d’expressió.


L’obra de Clapés es pot trobar al Museu d’Art de Sabadell (Barcelona), Museu Nacional de Ceràmica de Manises (València), Museu de Ceràmica d’Argentona (Barcelona), Museu de Matagalpa (Nicaragua), Museu d’Art de Castelli (Itàlia), Fundació d’Art Contemporani de Carlsburg (Dinamarca), Museu de Ceràmica de La Borne (França).